כוויות

 

כוויות הן אחד מבין הפציעות השכיחות ביותר בחיינו . לא פעם נכווינו מחתיכת חפץ חם, מהגז, לחלקנו זה אף קרה במדורה של ל"ג בעומר .רוב הכוויות אשר חווינו הן קטנות יחסית וגורמות לאי נוחותזמנית, במצב חמור יותר כווית יכולות לגרום לאיבוד נוזלים, לפגיעה במערכת הנשימה ועוד ..במאמר זה נלמד על סוגי הכוויות השונות, הסכנות הטמונות בהן וביצוע טיפול לאדם שנכווה .

מהי כוויה ?

ההגדרה לכוויה היא : פגיעה בעור כתוצאה לגורמים תרמיים, כימיים או לחשמל . אם הכוויה איננה קשה, תוצאתה תהייה שלפוחית או התנפחות קלה באזור הפגיעה. בכוויה בדרגה קשה יותר ישנם  סכנות חמורות יותר [פירוט בהמשך] .

לפני שנלמד על סוגי הכוויות חשוב להבין את מבנה העור .

מבנה העור מחלק ל 3 שכבות : אפידרמיס, דרמיס ושכבות תת עוריות הנקראות גם שכבת שומן .

אפידרמיס

שכבה עליונה המורכבת מתאים מתים ברובה. בשכבה זו נמצאים גם פתחי הבלוטות [ חלב, זיעה ושיער ], שכבה

זו מהווה חיץ בין הסביבה החיצונית לפנימית

דרמיס

שכבה זו עשויה בעיקר מסיבים גמישים, מכילה : כלי דם ועצבים, בלוטות זיעה, בלוטות חלב וזקיקי שערה .

שכבות תת עוריות [ שכבת שומן ] 

שכבה זו אינה חלק אנטומי משכבת העור, עשוי בעיקר רקמת שומן ומעט כלי דם ועצבין המזינים את העור. שכבה זו חברת את העור לרקמות שמתחתיו [ שרירים ועצמות ]

כווית חום : כוויה נגמרת עקב חשיפה למקורות חום שונים

מהי כוויה קלה או כוויה קשה ?

ההבחנה בין כוויות קלות לקשות מתבצעת ע"י מספר פרמטרים : שטח הכוויה, מיקומה בגוף , גיל הנפגע והאם יש פגיעות נוספות .

בשביל להבין טוב יותר את סוגי הפגיעות נחלק אותן ל 3 דרגות .

 

דרגה א

כוויה מדרגה זו היא הכוויה הקלה ביותר ותוצאותיה יהיו קלים יחסית ויגרמו לצריבה קלה במקום הפגיעה, לאודם קל  וליובש ובתקופה מאוחרת יותר להתקלפות של העור בנוסף הנפגע ירגיש בכאב חזק במקום הפגיעה. אל חשש, זהו  כאב זמני . וההחלמה תיארוך כ 3 ימים ולא יותר .

הכוויה פוגעת בשכבת העור החיצונית בלבד של העור [ הנקראת אפידרמיס] . הסיבות השכיחות ביותר לכוויה מדרגה זו הן : חשיפה לשמש, חשיפה קצרה לאש, נוזל חם או אדים . בכוויה זו נטפל ע"י כיסוי מקום הנפגע בתחבושת המיועדות למטרה זו [ ניתן לקנות בחברת מזור ] תחבושות אלו מקלות את הכאב באזור הפגוע ואינן נדבקות לרקמת העור, יש להיזהר מלכסות את אזור הכוויה

בתחבושת רגילות אשר עלולות להידבק לרקמת העור הרגישה ולגרום לנזק עתידי .בנוסף אפשר למרוח על אזור הפגיעה משחות כגון : ג'יל אלוורה, שמן לוונדר, משחת רקסין, משחת טראומיל ושמן  אובליפיכה, משחות אלו יקררו את מקום הפגיעה ויריגעו את הכאב .

דרגה ב

כוויה מדרגה ב' הינה כוויה קשה יותר, מלבד הכאב העז , הנפגע יוכל לחוש בזרמי אוויר במקום הכוויה . כוויה זו פוגעת בשכבת העור החיצונית [ אפידרמיס ] ובחלק עמוק יותר של העור הנקרא דרמיס . תוצאות הפגיעה י יהיו קשות יותר ויגרמו לשלפוחיות, עור רך ולח, בצקות וצבע אדום במקום הכוויה וסביב לה . הטיפול בכוויה זו  מטפלים עם תחבושות מיוחדות, תחבושות אלו הינם תחבושת ספוגות חומר נגד זיהם כגון חומרים אנטיביוטיים  ומשכבי כאבים . במקרים קשים יותר הטיפול יהיה חבישה בלחץ ולעיתים השתלת עור חדש, ההחלמה הינה ארוכה יותר ותיארוך כ 3 שבועות . הסיבות השכיחות ביותר לכוויה זו הם : מגע ישיר עם נוזל חם, חשיפה לאש וחשיפה לכימיקלים .

דרגה ג

כוויה מדרגה ג' הינה הכוויה הקשה ביותר שיש ומקום הפגיעה יהיה שחור וחרוך, לא תהייה תחושה במקום הכוויהאך יהיו כאבים חזקים מסביב לה .כוויה מדרגה ג' פוגעות בשלושת השכבות של העור . שכבה חיצונית [ אפידרמיס] , שכבה שנייה [ דרמיס ] ווהשכבה התחתונה הנקראת שכבות תת עוריות .הסיבות השכיחות ביותר לכוויה זו הם : מגע ממושך עם חום, פגיעה מחומרים כימיים, מגע עם מתכות חמות והתחשמלות וטיפולה מחייב השתלת רקמת עור חדשה .

דגשים לטיפול

  • בכל מצב של כוויה בדרגה חמורה יש לפנות מידית לבית חולים !
  • אסור לפוצץ שלפוחיות
  • יש לכסות כוויות בעיניים בעזרת פדי גזה לחים
  • אם יש בפצע לכלוך גס יש לשטוף אותו בנוזל סטרילי [ במידה ויש. ניתן לקנות בחברת מזור ]
  • בפגיעת כווית קשות יש לשמור על דרכי אוויר פתוחות

סכנות

  • איבוד נוזלים
  • פגיעה במערכת הנשימה
  • איבוד חום .
  • מאוחר יותר היתכנו סיבוכים נוספים כגון : זיהום ונכויות .

מיקומה של הכוויה הינו קריטי וכוויה קשה יכולה לגרום לסיבוכים נוספים :

כוויה באזור הפנים והצוואר עלולה לגרום לקשיי נשימה ותיתכן בצקת שתגרום ללחץ וחסימה של דרגי הנשימה ולחנק

גלד בגפיים [ כוויה דרגה ג ] יגרום ללחץ ולחוסם עורקי טבעי

גלד בבית החזה [ כוויה דרגה ג ] עלול לגרום להגבלת התרחבות בית החזה ולקשיי נשימה

כוויות על כפות הידיים, כפות הרגליים, מפרקים ואיבר המין עלול לגרום לדרגת נכות גבוה [ אזורים אלו הינם רגישים ]

הטיפול בכווית קשות

קודם הטיפול הדבר הראשון אשר ננקוט בו הוא להתקשר 101 ולהזמין צוות רפואי בהקדם . הרחיקו את הנפגע ממקום שנשקפת בו סכנה לחייו . כבו את האש, עטפו את הנפגע ששמיכה או גלגלו אותו על הקרקע ומיד הסירו את בגדיו . במידה והנגע חסר הכרה בדקו האם דרכי האוויר פתוחות . [ עבדו על פי סיכמת ההחייאה. ניתן לקרוא על סכמה זו באתר מזור ] . שימרו על דרכי אוויר פתוחות עד הגעת צוות רפואי מוסמך טיפול ע"י צוות רופאי מוסמך .

 

נכתב  ע"י שי שבו, "מזור – הדרכות רפואה"

המידע המופיע במדריכי העזרה הראשונה של" מזור – שירותי רפואה "הינו לשם מידע כללי בלבד, ואינו בגדר המלצה או תחליף לטיפול רפואי מוסמך ו/או לביקור אצל רופא.

מומלץ לעבור קורס עזרה ראשונה בחברת מזור – שירותי רפואה.

 

 

Open chat