לחץ דם

בקורסי עזרה ראשונה השונים משתמשים הרבה במושג לחץ דם, לחץ דם תקין/גבוה/נמוך. במאמר זה נבהיר מהו לחץ דם ומה החשיבות לגובה שלו.

לחץ דם אם כן הוא הלחץ שמפעיל הדם על דפנות כלי הדם, בדרך כלל מתייחסים ללחץ דם עורקי אלא אם מצויין אחרת. עורקים, הם כלי דם בעלי דופן עבה וגמישה המזרימים דם אל הגוף (פרט למקרה של עורקי הריאה שמובילים דם מחומצן אל הלב).

כמו לכל דבר בעולם גם ללחץ הדם יש יחידות מידה והוא נמדד במילימטר כספית (mmHg). כאשר מודדים לחץ דם אנחנו נותנים הערכה מספרית ללחץ אחד גבוה יותר שמייצג את הלחץ בזמן כיווץ החדרים של הלב- נקרא סיסטולה. וערך מספרי נמוך יותר שמייצג את הלחץ בזמן הרפיית חדרים וכיווץ העליות ונקרא לחץ דם דיאסטולי.

הערך הממוצע של לחץ דם במבוגר הינו 120/80 mmhg כשהכוונה שהלחץ בסיסטולה הינו 120 ובדיאסטולה 80. חשוב להבין שלחץ הדם משתנה בהתאם לגיל ולגורמים נוספים כגון תזונה, פעילות גופנית, תרופות ומחלות אשר ישפיעו על לחץ הדם באם יהיה גבוה או נמוך.

מדידת לחץ הדם מתבצעת באמצעות שרוול ומד לחץ שנקרא, כמה מפתיע- מד לחץ דם, מנפחים את הד=שרוול עד למצב של הפסקת זרימת דם בעורק ושחרור האויר מהשרוול אט אט. באמצעות סטטוסקופ ניתן להאזין לעורק בזמן שחרור האויר עד שמופיע רעש זרימה – דומה לפעימות- שמסמן לנו כי בלחץ זה מתבצעת זרימה של הערך הגבוה. ממשיכים לשחרר את האויר עד למצב בו יש שקט בסטטוסקופ. ערך זה מייצג את הלחץ הנמוך יותר- הדיאסטולי. כעט כל מה שנשאר זה לרשום את התוצאה ולחשב, האם זה בטווח הנורמה או נוך/גבוה מהרגיל.

לחץ דם נמוך

לחץ דם נמוך יכול לסמן מספר דברים שונים: שימוש בתרופות שונות, התייבשות, איבוד דם מסיבי, מחלות לב, עלפון וכו.

סימנים ללחץ דם נמוך- סחרחורות, איבוד הכרה, חיוורון, וקור על פני העור. הדופק איננו מדד ללחץ הדם הנמוך כיוון שישנם מצבים בהם הלחץ דם יהיה נמוך אך הגוף ינסה לפצות על כך ע"י העלאת הדופק.

לחץ גם גבוה

מופיע במצבים של: מחלות לב, מחלות ריאה, תרופות ועוד. הבעיה הכי גדולה בלחץ דם גבוה היא שאין סימן לכך עד שכבר הלחץ גבוה מאוד, ועל כן מצב זה נקרא "הרוצח השקט".

כאשר לחץ הדם יהיה גבוה מידי יהיה לחץ בעיניים, כאבי ראש, עלולים להיווצר פיצוצים בכלי דם קטנים שלא יעמדו בלחץ ואפילו מוות.
נכתב ע"י " רויטל קוראיל – אחראית הדרכה, מזור – הדרכות רפואה "

 

Open chat