סכרת

קיימים סוגים שונים של סכרת- סכרת תלויית אינסולין, ולא תלוית אינסולין, סכרת הריון וכו'. כאשר אנחנו מדבריםעל עזרה  ראשונה, אנחנו פחות מתמקדים בסוג הסכרת ומבדילים בין שני מצבים:

היפוגליקמיה – חוסר סוכר בדם.

לעומת היפרגליקמיה –  עודף סוכרת בדם.

בהנחה שאנחנו לא אנשי רפואה, ולא זוכרים את ההבדל בין היפוגליקמיה להיפרגליקמיה , כאשר נגיש עזרה ראשונה ניתן תמיד משהו מתוק (קוביית שוקולד, מים עם סוכר, שתייה מתוקה וכו') מדוע זה ככה? והאם אנחנו עלולים לעשות נזק לאדם בהיפרגליקמיה?

הטווח התקין של סוכר בדם נע בין 70 ל100 מ" ג% .

היפוגלקמיה – עודף סוכר תקין היפרגלוקמיה – חוסר סוכר
150 70-100 60
200 50
300 40 יכול להופיע אובדן הכרה
500 30
500+ 20

אנחנו יכולים לראות את ההבדל הקיצוני שבין העודף לחוסר, ולכן תמיד ניתן משהו מתוק- אם היה בחוסר מ-40 יעלה ל-50 אחרי עוד כמה שלוקים יעלה ל-60 ובסוף בקבוק התפוזים יחזור לטווח תקין. אדם בעודף שכבר נמצא ב200, לאחר שתייה מתוקה או כל דבר מתוק אחר, יעלה מ200 ל240 בערך, דבר שלא ישפיע רבות על מצבו. לכן אם נסכם עד כאן- בהגשת עזרה ראשונה לסכרתי תמיד ניתן משהו מתוק, אם חל שיפור, מצוין! – הוא בהיפוגליקמיה (חוסר סוכר בדם) ועזרנו לו, אם לא חל שיפור כנראה הוא בהיפרגליקמיה (עודף סוכר) ונחכה להגעת צוות רפואי שיתנו לו טיפול מתאים.

בכל מקרה גם של חוסר וגם של עודף נזעיק 101. לאחר שהבנו את המצב בכלליות הבה נכיר את המצבים השונים ביסודיות יותר.

היפרגליקמיה- עודף סוכר בדם:

זיעה קרה,  השתנה מוגברת, צמאון, עור סמוק, ריח כמו אציטון מהפה, חולשה, יכולים להופיע הקאות ובחילות.

היפוגליקמיה- חוסר סוכר בדם:

רעידות בגוף, חולשה, סחרחורות, זיעה קרה, שינוי בהתנהגות, בלבול וחרדה, אפאטיות, אובדן הכרה ואפילו מצב של החייאה.

 

נכתב ע"י : " שי שבו – מנהל חברת מזור הדרכות רפואה "

מידע המופיע במדריכי העזרה הראשונה של" מזור – שירותי רפואה "הינו לשם מידע כללי בלבד, ואינו בגדר המלצה או תחליף לטיפול רפואי מוסמך ו/או לביקור אצל רופא. מומלץ לעבור קורס עזרה ראשונה בחברת מזור – הדרכות רפואה

Open chat