החייאה במבוגר

במאמר הבא נלמד מה אנו עושים כאשר אנו פוגשים באדם חסר הכרה, איך אנו מזהים בכלל שהוא חסר הכרה ומהם הפועלות שיוכלו להציל את חייו . אז בואו נתחיל ..

הכרה :

הכרה היא היכולת של האדם לחוות את המציאות ולנסחה לעצמו . מבחינה רפואית , הכרה מיוחסת לכל אדם אשר הוא ערני ומגיב לגירויים .

למה זה חשוב לנו ? בדיקת הכרה זהו הדבר הראשון אותו נעשה כאשר נגיע אל אדם אשר אינו מגיב לנו, על סמך בדיקה זו נדע איך להמשיך את מהלך הטיפול כולו .

בדיקת הכרה :

איך עושים את זה ?

את בדיקת ההכרה נחלק ל 2 פעולות :

1 – מילולית : נקרא לנפגע [ עדיף בשמו ] וננסה לזהות תגובה, אם הנפגע אינו מגיב, נעבור לפעולה 2

2 – פיזית : ננסה לזהות תגובה לכאב , צביטה בשכמות או שפשוף הסטרנום, במידה והנפגע אינו מגיב

לבדיקה זו יחשב הנפגע כחסר הכרה נקרא במידית לעזרה [ מגן דוד אדום ] ונעבור יישר לבדיקת נשימה .

בדיקת נשימה :

לאחר שגילנו כי האדם חסר הכרה ולאחר כשקראנו לכוחות עזרה רפואיים [ מגן דוד אדום ] הפעולה

הישירה שנבצע היא בדיקת נשימה, על סמך בדיקה זו נחליט האם להתחיל בפעולות החייאה, ולכן בדיקה זו הינה קריטית וחשוב לדעת לעשות אותו במיומנות .

איך עושים את זה ?

בשביל לזהות בצורה המיטבית האם הנפגע נושם , נחשוף את בית החזה וננסה לזהות ולהרגיש עלייה
ירידה של החזה, בנוסף נצמיד את אוזזנו אל פיו של הנפגע וננסה לשמוע את נשימותיו, נבצע את הבדיקה במשך 5-10 שניות – אם גילנו שהנפגע איננו נושם או שהוא נושם פחות מ 2-3 נשימות במהלך 10 השניות נחל בעיסויים ובעצם בסכמת ההחייאה [ 2-3 נשימות נחשב לנשימה לא יעילה ] בשלב זה נקדים ונאמר שהמאמר הינו לשם מידע בלבד ובכל מקרה מומלץ לעבור קורס החייאה בסיס בחברת " מזור – שירותי רפואה" על מנת ללמוד את פעולו ההחייאה בצורה מדויקת החייאה :

ביצוע 30 עיסויים מידיים [ C ]

סילוק הפרשות ופתיחת נתיב אוויר [ A ]

הנשמה , במידה ואין נשימה לבצע הנשמות בעזרת מסיכה [ B ]

מטרת ההחייאה :

מטרת ההחייאה הינה חמצון מרבי של המוח עד להגעת טיפול מתקדם, מטרתנו העיקרית היא להשאיר את הנפגע במצב בו הוא נמצא ולמנוע הידרדרות נוספת של מצבו. אין לצפות שהנפגע יתעורר באמצע ההחייאה ! [ דבר זה קורה אך ורק בסרטים ]

ביצוע 30 עיסויים מידיים [ C ]

הדבר הראשון והחשוב ביותר אותו נעשה הינו ביצוע עיסויי חזה. מחקרים הראו כי ביצוע עיסויי חזה הוא השלב החשוב ביותר בסכימת ההחייאה ובסופו של דבר זה הדבר אשר יציל את הנפגע , כמו שכבר אמרנו מטרת ביצוע העיסויים הוא לחכות את פעולת הלב וזאת על מנת להמשיך ולהזרים דם אל המוח ושאר חלקי הגוף .

אז איך עושים את זה :

הניחו את כף ידכם האחת במרכז החזה, ועליה את כף היד השני . [ 3 אצבעות מעל הגסטרונם ] יש להניח את קצה שורש כף היד במדויק על הציור המרכזי של בית החזה, כך ירוכז הלחץ בבית החזה בלבד.

מתחו את ידיכם ונעלו את המרפקים, כך שהידיים יתיישרו, הכתפיים מעליהן והלחץ יכוון למטה, כלפי בית החזה .

לחצו על עצם החזה כ 4-5 סנטימטר פנימה, הרפו את הלחץ ותנו לבית החזה לשוב למקומו הטבע. חשוב מאוד לשמור על הידיים ועל מיקומן במהלך כל ההחייאה ועל קצב החייאה קבוע,

זמן לחיצה = שמן הרפיה .

לאחר סט אחד של 30 עיסויי חזה נעבור לשלב הבא, סילוק הפרשות ופתיחת נתיב אוויר

דגשים :

יש לבצע את העיסויים על גבי מצע קשיח בלבד [ כגון : רצפה ]

מקום העיסויים הוא במרכז עצם החזה של המטופל

ידי המעסה תהיינה ב 90 מעלות

מרפקים נועלים

העיסוי יבוצע ב 2 הידיים , כאשר יד אחת ממוקמת מעל השנייה

עומק העיסוי 4-5 ס"מ

קצב עיסויים יהיה כ 30 עיסויים ב 10 שניות [המטרה היא 100 עיסויים בדקה ]

זמן לחיצה = זמן הרפיה

סילוק הפרשות ופתיחת נתיב אוויר [ A ]

לאחר שביצענו סט אחד של עיסויי חזה נעבור לסילוק ההפרשות ולפתיחת נתיב האוויר של הנפגע, פתיחת נתיב האוויר הינו חשוב במיוחד, אחרת הנפגע יחנק ומשם כבר אין צורך להסביר לכן מה יקרה נכון ?

לפעמים יופיעו בפיו של הנפגע הפרשות אשר יעלו מהקיבה של הנפגע בעקבות חוסר ההכרה , כמו כן ישנה סכנה של נפילת בסיס הלשון, 2 בעיות אלו יכולות לגרום למצב של חנק אצל המטופל ואי הצלחת ההנשמה בשלב הבא . על מנת למנוע לסלק את ההפרשות פשוט נפתח את פה הנפגע ונתבונן האם ישנם הפרשות כלשהן סילוק ההפרשות יתבצע ע"י סיבוב ראש הנפגע לצד וגריפת ההפרשות עם האצבע .

אצל נפגעים עם חשד לפגיעת עמוד שדרה נשתמש בטכניקת "בול עץ".

לאחר שווידאנו כי אין הפרשות בפה הנפגע נרצה למנוע את צניחת בסיס הלשון ולפתוח את נתיב האוויר של הנפגע, על מנת לעשות זאת הניחו יד אחת על מצח הנפגע, ואת היד השנייה מתחת ללסת התחתונה.

דגש : אחזו בסנטר ולא בחלק הרך מתחתיו.

הפעילו כוח מתון על מנת להטות טיפה את הראש אחורנית .

הנשמה , [ B ]

לאחר שפתחנו את נתיב האוויר נעבור לביצוע הנשמות . את כל מהלך ההנשמה יש לבצע כאשר נתיב האוויר של הנפגע פתוח. ווידוי לכך שנתיב האוויר אכן פתוח וההנשמה נכונה הוא עליית בית החזה של הנפגע .

איך עושים את זה ?

אטמו את נחירו בעזרת אצבעותיכם כאשר כל הזמן אני מפקידים על הטיית ראש לאחר [ כמו שלמדנו בשלב A , פעולה זו משאיר את דרכי האוויר פתוחות ומאפשרות להנשמה להצליח] לקחו נשימה עמוקה, הצמידו את שפתותיכם לשפתות המונשם ובצעו שתי נשיפות ראשונית . אבחנה להנשמה מוצלחת היא עליית בית החזה, כך אנו יכולים לדעת שאכן הגיע אוויר לבית החזה, במידה ואין עליית בית חזה זאת מכיוון שדרכי האוויר חסומות, שפרו את הטיית הראש לאחר וניסו שנית . במידה ולאחר מספר ניסיונות עדיין אין עליית בית חזה מדובר בגוף זר התקוע בקני הנשימה של הנפגע [ קראו מאמר הנוגע להוצאת גוף זר ]

דגשים :

נבצע 2 הנשמות זהב

בזמן ההנשמה יש לאטום את האף

ננשוף אוויר עד שנראה עליית בית חזה המונשם

במידה ולא ניתן להנשים דרך הפה ננשים דרך האף

מיד לאחר ההנשמה נחזור לעיסויים במתכונת של 30:2

לאחר מכן נמשיך בביצוע פעולות החייאה במתכונת של 30 עיסויים 2 הנשמות עד להגעת כוחות מגן דוד אדום

חשוב : במידה והאדם אינו נושם, אם הנפגע הינו קרוב משפחה או אדם קרוב המוכר לכם התחילו בהנשמה. אם הנפגע הינו אדם זר אין להנשים אלא אם ברשותכם מפוח או מסיכת הנשמה . [ מומלץ להצטייד בערכת עזרה ראשונה הכוללת מסכת הנשמה ולהשאירה במקומות אסטרטגים: רכב, משרד,בית וכו' ]

נכתב ע"י : שי שבו " מזור – הדרכות רפואה"

"המידע המופיע במדריכי העזרה הראשונה של " מזור – שירותי רפואה " הינו לשם מידע כללי בלבד, ואינו בגדר המלצה או

תחליף לטיפול רפואי מוסמך ו/או לביקור אצל רופא. מומלץ לעבור קורס עזרה ראשונה בבית הספר לרפואת חירום – מזור .

למידע מקיף על דפיברילטורים לצורך החייאה לחצו כאן>>

Open chat